Animatie laten maken

 

Animaties vertellen een verhaal

Als je meer wilt vertellen dan er in één cartoon past, dan is een animatiefilmpje laten maken een mooi alternatief. Getekend in mijn cartoonstijl en met de nodige humor dragen ze bij aan het krachtig en helder overbrengen van jouw boodschap.

Een animatie laten maken is een heel proces en zijn duurder dan een enkele illustratie of cartoon. Gemiddeld genomen moet je voor een minuut animatie denken aan een tijdspad van twee weken. Dat komt omdat ik het maken van een animatie in duidelijk stappen onderverdeel. Daarbij heb jij als opdrachtgever altijd de mogelijkheid na elke stap feedback te geven.

Animaties maak ik in samenwerking met Hjalmar Snoep die het animeerwerk voor zijn rekening neemt. We maken animaties die een combinatie zijn van een whiteboard animatie en een volledig bewegende animatie. Vaak maken we de animaties in kleur, de zogenaamde colorboard animatie.

Wat is een animatie?

Wat een animatie is en wat de voordelen ervan zijn leg ik uit op een andere pagina.

Hoe maakt Loko Cartoons een animatie?

Aan de basis van elke animatie ligt een script. Dit script is meestal de voice-over die je hoort als je de animatie afspeelt. Dit script kan op verschillende manier tot stand komen:

 

 Stap 1 – Een gesprek…

Ik ga een gesprek met je aan, ik stel vragen, jij vertelt en ik maak aantekeningen. Op basis van deze aantekeningen schrijf ik een script. Daarbij gebruik ik als aanvulling vaak beschikbare teksten op je website of in foldermateriaal.

 

 … of een tekst…

Jij schrijft voor mij op 1 A4-tje het verhaal dat je wilt vertellen. Je doet alsof je deze tekst als pitch of presentatie zou vertellen aan een groep potentiële klanten. Met deze tekst ga ik aan het werk. Ik schrap, vul aan, herschrijf en kom dan met een script.

 

… of een kant-en-klaar script!

Jij levert mij een kant-en-klaar script. Deze lees ik kritisch door, want het schrijven van een script dat geschikt is voor een animatie is een vak apart. Daarom raad ik aan om bij het zelf schrijven van een script een tekstschrijver in de hand te nemen.

 

Stap 2

Is eenmaal het script definitief, dan verzin ik er beelden bij. Ik maak eerste ruwe schetsen met pen.

 

 

Stap 3

Zijn de bedachte beelden goedgekeurd, dan werk ik de pentekeningen uit in potloodschetsen. Deze plaats ik in een storyboard. Een storyboard bestaat uit een aantal kolommen. In de eerste kolom lees je de voice-over tekst. In de tweede kolom wordt omschreven wat er in beeld gebeurt, en in de derde kolom is het eindbeeld te zien.

 

Stap 4

De potloodschetsen werk ik uit in tekeningen met zwarte lijnen. Deze tekeningen zijn voor de animator de basis voor een moving storyboard. In een moving storyboard zie je hoe de verschillende beelden verschijnen en in elkaar overgaan, en hoor je tegelijkertijd de voice-over. Zo krijg je gevoel voor het ritme van de animatie Voor mij als maken ook een test of er voldoende beelden getekend zijn.

 

 

Stap 5

Na goedkeuring van het moving storyboard gaat de animator een eerste versie van de échte animatie maken. Deze eerste versie leggen we aan je voor. Onze ervaring is dat de meeste opdrachtgevers hier tevreden mee zijn. Wijzelf nemen de animatie dan nog een keer goed door en verbeteren hem dan nog op kleine punten.

 

Stap 6

Voldoet de animatie aan je wens? Dan is het tijd om er een mp4-bestand van te maken en deze naar je toe te sturen. Voor toepassingen op een website, plaatsing op YouTube of op sociale media is dit het meest gebruikte bestandstype.

 

Wat kost een animatie?

Om een animatie te maken, worden er veel tekeningen worden gemaakt en het geheel wordt ook in beweging gezet door een animator. Op een andere pagina leg ik uit welke verschillende typen animaties er zijn, wat er allemaal bij komt kijken om deze te kunnen maken en welke prijzen ik daarvoor reken.

 

Nieuwsgierig naar mijn animaties?

Veel leuker dan er over te lezen is om de animaties te bekijken. Veel kijkplezier!