Zomertijd en wintertijd

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten; dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd, die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt.

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

 

Vooruit of achteruit?

De vraag die ieder half jaar terugkomt, is of de klok vóór- of juist áchteruit gezet moet worden. Cabaretier Peter Heerschop maakt er al jaren een sport van om er in een sketch of een radiocolumn de draak mee te steken. Voor veel mensen blijft het moeilijk. De makkelijkste regel die ik ken om het te onthouden is dat in het VOORjaar de klok VOORuit gezet wordt. Hieruit volgt dus dat in het najaar de klok achteruit gezet wordt.

 

Cartoons over zomertijd en wintertijd

Net als Peter Heerschop proberen veel andere personen, bedrijven en organisaties in te spelen op de verschuiving van de klok. Als cartoonist doe ik dat ook. Soms bedenk ik een grap over het fenomeen zelf, soms probeer ik er de actualiteit erbij te halen. Hieronder kun je mijn “creaties” zien. Welke is jouw favoriet?

 

Zomertijd- of wintertijdcartoon plaatsen op je eigen tijdlijn?

Wil je één of meerdere van onderstaande cartoons plaatsen op je eigen tijdlijn of website? Dat kan niet zomaar. Neem contact met mij op welke voorwaarden ik hanteer.

 

Zomertijd

 

Wintertijd