Communicatie en animatie

Als je meer wilt vertellen dan er in één cartoon past, dan is een animatiefilmpje een mooi alternatief. Getekend in mijn cartoonstijl en met de nodige humor dragen ze bij aan het krachtig en helder overbrengen van jouw boodschap.

Wat is een animatie?

Een animatie is een serie snel opeenvolgende beelden die samen de illusie geven van bewegend beeld. De individuele beelden die de animatie vormen worden frames genoemd. Het maken van animaties wordt ook wel animeren genoemd. Iemand die animaties maakt is een animator. Het verschil met een echte tekenfilm (denk aan de films van Walt Disney) is dat tekenfilms uitgaan van 18 tot 24 frames per seconde waardoor een vloeiende beweging ontstaat.

Digitale animatie

Computeranimatie maakt het ontwerpen, opnemen en veranderen van de beelden een stuk eenvoudiger en sneller. Wanneer een beweging wordt opgegeven is de animatiesoftware zelf in staat om de hiervoor benodigde frames te berekenen. Voor het maken van een animatie is het dus niet meer nodig zoveel frames per seconde te tekenen, waardoor tegenwoordig het maken van een animatie 1 minuut voor de meeste bedrijven en organisaties een financieel aantrekkelijk alternatief is in hun communicatie.

In een animatie kan alles

Bij filmpjes die je maakt met behulp van acteurs loop je tegen de beperkingen aan van de realiteit. Een mens kan niet zomaar op zijn kop staan, of door de ruimte vliegen, laat staan dat je deze kunt dubbelvouwen of leeg laten lopen. Dit alles kan in een getekende animatie wel. Daarbij kunnen ook voorwerpen uit zichzelf het beeld inschuiven en kunnen voorwerpen zelf ook levende cartoonkaraktertjes worden. En met slimme in- en uitzoomtechnieken kan daardoor een heel dynamisch, aantrekkelijk en humoristisch geheel ontstaan.

Het effect van een animatie

Een getekende animatie is een krachtige manier van communicatie. De combinatie van beeld en geluid zorgt ervoor dat een boodschap sterker binnenkomt. Immers: er worden twee zintuigen tegelijkertijd geprikkeld. En bovendien zijn mensen visueel ingesteld. En omdat lezen voor veel mensen steeds lastiger of vermoeiende wordt, werkt het tonen van een filmpje een stuk beter.

Animaties met een knipoog

Loko Cartoons combineert jouw boodschap met de nodige humor. Dat wil niet zeggen dat daarbij de boodschap belachelijk wordt gemaakt of onderuit wordt gehaald. In mijn portfolio zijn tal van animatiefilmpjes te zien waarin een hele serieuze boodschap wordt verteld. Omdat ik teken in een cartoonstijl, komt deze alleen prettiger om te zien. En door een juiste hoeveelheid humor te gebruiken, wordt ook een serieuze boodschap krachtiger overgebracht.

Hoe lang duurt een animatie?

Een gemiddeld animatiefilmpje duurt ongeveer 1 tot 1,5 minuut. Langer kan uiteraard ook, maar de ervaring leert dat je met een filmpje niet langer dan een minuut of twee de aandacht kunt houden. En als een uitleg langer duurt dan twee minuten, is je boodschap kennelijk te uitgebreid en te “wollig”. De vuistregel is: beperk je tot de essentie, de kern en schrijf datgene wat je te vertellen hebt in 200 woorden op.

Een animatiefilmpje laten maken?

Het is niet voor iedereen even makkelijk een boodschap op papier te zetten in 200 woorden. Loko Cartoons helpt je daarbij. Ik neem jouw verhaal als uitgangspunt en redigeer dit tot een verhaal dat niet alleen kort en kernachtig is, maar waarbij ook een krachtige animatie kan worden gemaakt. Lees en bekijk welke stappen ik maak om tot een overtuigende animatie komen.

Contact opnemen

Neem gerust contact met mij op als je meer wilt weten hoe ik jou kan helpen jouw boodschap te vertalen in een animatie. Ik kan je dan ook vertellen wat het kost om zo’n animatie te laten maken. De prijs hangt natuurlijk af van de lengte van een animatie, maar ook of je deze in kleur of zwart wit wilt en welke technieken er nodig zijn om zaken in beweging te zetten.