Beelden met een knipoog van een bijeenkomst ofwel: een cartoonverslag

Live cartooning betekent dat je mij als cartoonist tijdens een bijeenkomst of een event aan het werk ziet. Ik ben aanwezig, neem deel aan het programma, proef de sfeer en laat mij ter plekke inspireren tot het maken van beelden met een knipoog. Zo ontstaat een verslag van de dag in cartoons, een soort visuele notulen.

Ik teken niet op grote vellen papier die op een wand opgehangen zijn. Ik maak ook geen stroomschema’s, of overzichtstekeningen waarop van alles gebeurt. Ik maak cartoons: beelden (met teksten) die in één oogopslag duidelijk zijn.

Het voordeel van cartoons

Het grote voordeel van cartoons is dat ze na een bijeenkomst op verschillende manieren te gebruiken zijn. Als illustratie in een verslag van de dag, op social media bij een post, ingelijst als geschenk voor een spreker, op een bureaukalender.

Het gaat om de inhoud

De cartoons die ik live teken gaan over de inhoud. Ik teken dus geen karikaturen van aanwezigen. Dat betekent dat ik niet kom op feesten en partijen of tekeningen maak op bierviltjes. Bij events waarop ik een cartoonverslag teken staat de inhoud centraal. Voorbeelden zijn een congres, een symposium, een kennissessie, een vergadering, een training, een workshop, een brainstormsessie, een conferentie. Vaak zijn er presentaties en keynotes of wordt er een debat of een discussie gehouden.

Wrap-up of energizer

Er is niet veel nodig om mij als cartoonist uit te nodigen. Een zitplaats en een tafel is voldoende. Soms is een stopcontact handig als het de bedoeling is om een aantal cartoons op een laptop in kleur uit te werken. Ik kan cartoons tijdens een bijeenkomst laten zien, of aan het eind tijdens een wrap-up. Dat geeft een mooie onderbreking, werkt als energizer en geeft een leuke interactie met het publiek.

Een event verdient het om niet vergeten te worden. Live cartooning is een manier om beleving te creëren tijdens de bijeenkomst én het levert na afloop een zichtbare herinnering op van de inhoud van de dag.

Wil je ook een verslag van de dag of visuele notulen van jouw bijeenkomst? Neem dan contact met mij op.