Humor in coronatijd

”Zelfs in de diepste duisternis kunnen mensen lachen en vinden ze kracht in humor. De relativerende werking van een grap kan mensen troosten en problemen bespreekbaar maken. Het is een manier om controle te krijgen over onze emoties en onzekerheden. Daar worden we lichter, onbezorgder en gelukkiger van”. (Madelijn Strick)

Start van de coronacrisis in Nederland

Eind februari 2020 werd bij een Nederlander aangetoond dat hij met het coronavirus besmet was. En sindsdien wordt het nieuws gedomineerd door COVID19. En het was onvermijdelijk dat ook mijn nieuwscartoons besmet werden met het virus. In dat eerste jaar tekende ik ruim 200 coronacartoons en mensen uit mijn netwerk vroegen zich af of deze cartoons ook gebundeld zouden worden. Dat heb ik gedaan en precies een jaar na de uitbraak in Nederland verscheen Coronamagazine deel 1.

Coronamagazine deel 2

Op de achterkant van Coronamagazine 1 sprak ik de hoop uit dat er geen tweede magazine zou hoeven komen. In 2022 zouden we de coronapandemie achter ons laten en de draad van ons leven weer oppakken. Helaas bleek dat ijdele hoop, want het afgelopen jaar bleef het coronavirus onder ons. We kregen een derde golf, een vierde golf en zelfs een harde lockdown. En we kregen te maken met nieuwe coronavarianten: de Delta-variant en de Omikron-variant. En opnieuw tekende ik ruim 200 nieuwe coronacartoons. Een bloemlezing van deze nieuwe cartoons is nu verschenen in Coronamagazine deel 2, net op het moment dat Nederland nagenoeg alle coronamaatregelen afschaft.

Humor als medicijn

Naar analogie van het citaat hierboven, is humor in mijn ogen het beste medicijn om moeilijke tijden door te komen. Bij tal van mensen is die humor verdwenen en dat vind ik jammer. Samen lachen verbindt. Zo moet je de cartoons in dit magazine ook zien: ze stemmen tot nadenken, relativeren de waan van de dag, ze houden je een spiegel voor maar zijn vooral bedoeld als lachspiegel.

Humor als vaccin tegen polarisatie. Er is geen dokter die je dat voor kan schrijven. Die humor zit in iedereen en iedereen kan deze bron van vrolijkheid in zichzelf aanboren. En als dat niet vanzelf lukt dan kunnen deze magazines je daarbij helpen.

Bestellen van jouw coronamagazines

Eén magazine kost 7,50 euro per stuk excl. verzendkosten. Bestel je er meer dan kosten ze 6,50 euro per extra besteld exemplaar plus verzendkosten.

Je kunt jouw coronamagazines bestellen via het bestelformulier. Je kunt daarop ook aangeven hoeveel exemplaren je wilt bestellen en  het postadres waar ik ze naar toe kan sturen. Betalen doe je via de meegestuurde factuur,

Ik wens je veel leesplezier! Lach en blijf gezond!