FAQ Frequently asked questions vragen Loko cartoons

 

Kan ik een plaatje zomaar gebruiken?

Nee, dat kan niet zomaar. Want op mijn werk berusten auteursrecht en publicatierecht. Ik vraag een bedrag voor het gebruik van reeds gemaakte tekeningen en ik stel het ook zeer op prijs dat je aan bronvermelding doet. Veel opdrachtgevers betalen voor het publicatie- of gebruiksrecht. Dit betekent dat zij betalen voor het exclusieve gebruik van gemaakte tekeningen en animaties. De tarieven die ik reken voor het hergebruik van materiaal verschilt per aanvrager en waarvoor je het wilt gebruiken. Daar hanteer ik geen standaardregels voor. Dus als je wilt weten of je een tekening kunt gebruiken? Neem dan contact met mij op.

Hoe lang doe je erover om een cartoon te maken?

Een cartoon bestaat uit een aantal ingrediënten:

  • een idee
  • een grap
  • tekst
  • een setting

 

En daarna moet het geheel getekend worden. Eerst een schets, daarna volgt er feedback op de schets, en als de schets eenmaal goedgekeurd is, werk ik hem uit in kleur (zie werkwijze cartoons).
Dit proces kan heel snel gaan: soms binnen een uur. Maar het kan ook langer duren. Daarom spreek ik bij het aannemen van een opdracht een duidelijke tijdsplanning af.

 

Hoe lang doe je erover om een animatie te maken?

Het maken van een animatie vereist twee basisonderdelen:

  • een script
  • een storyboard met schetsen

 

Daarna moet het geheel uitgetekend worden. Vervolgens doorloop ik een aantal stappen in overleg met de opdrachtgever totdat de animatie opgeleverd kan worden (zie werkwijze cartoons).
Dit proces neemt een week of twee in beslag. De verschillende feedbackmomenten kunnen er toe leiden dat het proces langer duurt. Maar ik vind kwaliteit belangrijker dan snelheid, en ik vind het belangrijk dat jij als opdrachtgever tevreden bent over de animatie. Vandaar dat we bij het aannemen van de opdracht een tijdsplanning afspreken.

Wat kost een cartoon?

Ik hanteer een aantal basistarieven. De prijs voor een losse illustraties ligt tussen de 75 en 200 euro. Voor losse cartoons reken ik een basistarief van 250 euro. Animaties kan ik kan maken vanaf 1900 euro per minuut animatie. Live tekenen tijdens een bijeenkomst doe ik vanaf 750 uur per dagdeel. Maar iedere opdracht is anders. Moet het een poster worden, of wil je een hele serie cartoons laten maken? Duurt een bijeenkomst maar een uur of wil je een animatie van 3 minuten? Of misschien wil je een speciale animatie? Voor iedere opdracht maak ik een offerte op maat. Wil je weten wat jouw idee gaat kosten? Leg mij deze opdracht dan voor en vraag een offerte aan.