Wat teken ik?

Als iemand aan mij vraagt: “Wat maak jij?” dan is mijn kortste antwoord: “Tekeningen.”

Mijn iets langere antwoord is: “Ik maak illustraties, cartoons en animaties.”

Illustraties

Illustraties zijn tekeningen die bedoeld zijn om teksten te verduidelijken. Ze verbeelden dus de woorden op papier. Het zijn bijvoorbeeld begrippen, leefregels, informatieve teksten of fictieve verhalen. Vaak is de betekenis van een begrip of de inhoud van een tekst serieus bedoeld, zeker als het om een zakelijke tekst gaat. Daarom hoeft een illustratie niet per se grappig te zijn.

Mijn illustraties zijn wél grappig om te zíen, want ze zijn getekend in mijn cartoonstijl. Als het kan, probeer ik er een knipoog in te verwerken, maar dat is niet altijd nodig. In de meeste van mijn illustraties wordt niet gesproken en als er al wat gezegd wordt is dat vaak in beeldtaal.

Meer over mijn illustraties >>

Cartoons

Cartoons zijn tekeningen met een grap. Ze zijn om te lachen. De meeste van mijn cartoons zijn een soort drietrapsraket. Als eerste staat er een titel boven. Dat kan een zin zijn uit een tekst, een uitspraak of een bewering. Ten tweede is er het beeld, een uitgetekende situatie met één of meerdere figuurtjes. En tenslotte zeggen deze figuurtjes vaak ook iets tegen elkaar. Titel, beeld en tekst vormen een geheel.

Cartoons zijn bedoeld ter relativering, ze houden een spiegel voor of laten zien hoe iets wel of niet moet. Ze vormen een aanvulling op een tekst en kunnen ook los gebruikt worden.

Cartoons teken ik ook live bij bijeenkomsten. Dat levert humoristische cartoonverslagen op.

Meer over mijn cartoons >>

Animaties

In een animatie worden meerdere tekeningen achter elkaar gezet ondersteund door een voice-over, geluidseffecten en/of muziek. In een illustratie en een cartoon beperk ik mij tot de essentie. In een animatie wordt een verhaal verteld. Je kunt er een visie of missie mee uitleggen, een (bedrijfs)proces mee weergeven, het belang van een (organisatie)verandering laten zien, de voordelen van een dienst of een product tonen of de usp’s van je bedrijf naar voren halen.

Ik maak mijn animaties vaak met Hjalmar Snoep, die naast animator ook game-developer is.

Meer over mijn animaties >>