Dick Berents

Dick Berents was jarenlang docent geschiedenis op College Blaucapel, een christelijke scholengemeenschap voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Gymnasium. Deze school hield op 1 augustus 2005 op te bestaan. Enkele jaren later werd het schoolgebouw gesloopt. Als je nu op de plek zou staan waar duizenden jongeren in de loop der tijd wiskunde, natuurkunde, Engels, Frans, Duits en al die andere vakken kregen, is daar niets meer van te zien. Het leven van de school bestaat alleen nog in de archieven en in de herinnering van oud-leerlingen en oud-docenten. In een van de archiefdozen zitten nog de jaargangen van de ‘Blaudruk’, het schoolblad dat met de onregelmatigheid van een oude koekoeksklok van 1991 tot 2005 werd uitgegeven. Al die jaren was Dick Berents eindredacteur.

College Blaucapel

Zoals de Romeinse dichter meer dan tweeduizend jaar geleden al schreef: ‘Niets gaat sneller dan de jaren’. Deze wijsheid heeft na al die eeuwen nog niets aan waarheid ingeboet. Wie in de huidige tijd de moeite zou nemen om oude jaargangen door te bladeren, zou zien hoe de wereld in die periode veranderd is. Een verandering waaraan College Blaucapel schoorvoetend zou meedoen. Elektronica, computers en smartphones deden hun intrede en eisten een steeds grotere rol. De leraar veranderde van een allesweter in een studiebegeleider, die leerlingen diende te stimuleren en te coachen in ‘studielandschappen’. Toch bleef ook veel bij het oude. Een school is natuurlijk ook een verzameling mensen, die komen en gaan, diploma’s halen en overspannen worden, een excursie doen en studiereizen maken.

Blaudruk

Van dit alles werd ook verslag gedaan in de Blaudruk. Rector Johan Snijders was verantwoordelijk voor de kopij met zakelijke schoolinformatie en docent oude talen Ad van Os verzorgde heel secuur de schoolagenda. Meestal taaie leesstof! Gelukkig was er ook de ‘tip van Dick’, een column avant la lettre, die ervoor zorgde dat je de Blaudruk toch kon uitlezen zonder halverwege in slaap te vallen. Leerlingen waren erg nieuwsgierig naar de lotgevallen van Roy S. of Anton Rothengatter, fictieve helden in Dicks vermakelijke columns.

Bloemlezing columns in geïllustreerd boekje

Het zou jammer zijn als de ‘tips van Dick Berents’ nooit meer gelezen konden worden. Serieke Verschuur (oud-docent Nederlands), Jelle Horjus (oud-leerling) en ik hebben daarom deze bloemlezing samengesteld. Aan de tekst is niets gewijzigd, er zijn alleen jaartallen toegevoegd voor een beter begrip van de historische context. Lodewijk Koster (oud-leerling), die tijdens zijn schooltijd al veel illustraties voor de Blaudruk maakte, heeft deze oude schooltaak weer opgepakt en het boekje van nieuwe cartoons voorzien.

Philip van Egmond, oud-docent wiskunde

Philip v

Hoe kom ik in het bezit van dit unieke boekje?

Je kunt het boekje fysiek bestellen voor 15 euro inclusief verzendkosten via het Contactformulier van deze website.

Maar je kunt hem ook digitaal downloaden door op de afbeelding van de voorkant te klikken.

Philip van Egmond Dick Berents College Blaucapel Blaudruk