Illustraties

Illustraties zijn al zo oud als de mens kan schrijven. Letters zijn in feite al een vorm van illustraties: ze staan symbool voor het maken van een bepaalde klank. Ook symbolen als een pijl, een kruis of een stip zijn ook voorbeelden van illustraties die een betekenis hebben.

Ook ik gebruik illustraties als manier om betekenis te geven aan zaken. Zo heb ik illustraties getekend voor een binnenspeeltuin in België. Ze staan nu op bordjes die verwijzen naar het toilet of waar je je afval heen kunt brengen. De illustraties zijn grappig getekend, maar de boodschap is serieus.

Visualiseren van regels

Illustraties pas ik vooral toe bij het verbeelden van regels. Als bedrijven en organisaties willen dat hun medewerkers zich op een bepaalde manier moeten gedragen, worden er vaak lijstjes opgesteld van regels. Als je die rondstuurt in een email, of op papier uitprint en aan een prikbord hangt, zullen er maar weinig mensen zijn die de moeite nemen deze te lezen. Laat staan dat de betekenis van deze regels tot hen doordringt. Mensen zijn visueel ingesteld en een beeld zegt meer dan duizend woorden.

Daarom wordt ik geregeld gevraagd om illustraties te tekenen die deze regels verbeelden. De beelden dienen dan als trigger of teaser. En ze fungeren als kapstok op een regel beter te onthouden. Of het nu gaat om regels hoe je met elkaar omgaat, hoe je je houdt aan privacy en persoonsgegevens, hoe directie wil dat je je gedraagt tijdens een renovatieproject, ik maak hiervoor graag tekeningen die blijven hangen. Letterlijk omdat ze afgedrukt worden op een poster of bord dat aan de muur bevestigd wordt. Figuurlijk omdat de regels, mede ook dankzij het gebruik van humor, beter onthouden worden.

Visualiseren van een top 10, proces, visie of missie

Ook opsommingen kun je heel goed visualiseren in illustraties, bijvoorbeeld de 9 voordelen van Creatieve Werknemers of de 8 onderdeleb van een arbeidscontract. Verder kun je illustraties ook inzetten om processen in beeld te brengen, om de onderdelen van je missie of visie te verduidelijken of om aan te geven welke hordes je tegenkomt als je een bepaalde transitie in je bedrijf wilt doorvoeren.

Heb jij een behoefte aan een visuele kapstok? Neem dan contact met mij op.