Karikartoons

Wat is het? Uitleg in tekst…

Geregeld krijg ik aanvragen om voor iemand die een mijlpaal bereikt heef een tekening te maken. En het liefst een tekening waar deze persoon ook zelf in afgebeeld staat.

Het gaat dan vaak om een jubileum, een afscheid, een pensionering of een boekpresentatie. Maar het is ook mogelijk voor andere mijlpalen, zoals een 50e verjaardag, de geboorte van een kind, een huwelijk, een verhuizing, een verandering van baan of een emigratie naar Australië. Het zijn allemaal gelegenheden waarbij je een speciaal cadeau wilt geven. Een fles wijn of een cadeaubon volstaat dan niet. Mensen willen graag iets persoonlijks geven. In de letterlijke zin: persoon-lijk, dus een tekening waar deze persoon op afgebeeld is.

Ik vertel ze dan dat ik geen karikaturist ben. Ik kan wel mensen natekenen, maar lang niet zo goed. En zeker niet op de manier zoals echte karikaturisten doen waarbij allerlei gezichtskenmerken sterk worden uitvergroot. Veel gezichten zijn overigens niet eens zo interessant en spannend. Kenmerken die er uit springen zijn er bijna niet. Dat is geen verwijt, het geeft gewoon aan dat de meeste gezichten weliswaar heel herkenbaar zijn maar niet zo makkelijk te vatten zijn in een karikatuur.

Bovendien vind ik het niet leuk om alleen een tekening te maken de persoon in kwestie. Ik teken die persoon het liefst in een grappige situatie, iets wat deze persoon meegemaakt heeft, of iets wat deze persoon zo kenmerkt. Ik teken dan een cartoon waarin de persoon als lijkend cartoonfiguurtje een rol in speelt. Ik maak van die persoon dus een cartoonkaraktertje. En lijkend op de persoon voor wie de tekening gemaakt is, maar niet als een karikatuur.

En voor dit soort tekeningen heb ik een nieuwe naam bedacht. Namelijk een samenstelling van een karikatuur en een cartoon: een karikartoon dus.

Hieronder zie je wat het verschil is tussen een karikatuur en een cartoon. Ik heb mijzelf maar even als voorbeeld genomen :-).

Ik ben er achter gekomen dat ik eigenlijk al heel lang karikartoons maak. Tijdens mijn middelbare school tijd tekende ik namelijk al strips en cartoons over mijn docenten oals je hieronder kunt zien.

En als er in het nieuws een bekende persoonlijkheid iets zegt of doet wat de moeite waard is, teken ik deze in een nieuwscartoon. Deze kunt je allemaal vinden in mijn Cartoonjournaal.

Maar in opdracht tekenen voor mensen die mijlpalen bereiken in bedrijven of organisaties is nieuw, maar wel erg leuk om te doen!

Voorbeelden van karikartoons

Hieronder kun je een aantal voorbeelden zien van een karikartoons die ik in opdracht gemaakt heb:

Ook interesse in een karikartoon?

Neem dan contact met mij op!