Sinterklaas cartoons

Nederlandse folklore

Hoewel er op meerdere delen van de wereld een soort van Sinterklaas wordt gevierd, is het toch vooral een Nederlands verschijnsel.

 

Inspelen op actualiteit

Sinds ik cartoons over de actualiteit ben gaan tekenen, heb ik Sinterklaas ook als thema op mijn programma staan. Sowieso is het voor ondernemers, bedrijven en organisaties goed om in je communicatie in te spelen op de actualiteit. Sinterklaas is één van die actualiteiten waarbij je, geënt op de business van je bedrijf, passende illustraties, cartoons of animaties kunt maken. Net als Kerst, Oud en Nieuw, Valentijn, Pasen, Moederdag of Vaderdag om maar wat feestdagen te benoemen.

 

Zwartepietendiscussie: Zwarte Piet of Roetveeg Piet

Hieronder de cartoons die ik in de loop van de jaren over Sinterklaas heb getekend. Daarbij hoort ook zijn trouwe knecht Zwarte Piet. Die ligt sinds een aantal jaren onder zwaar vuur. Zwarte Piet zou racistisch zijn. Zwarte Piet zou het boegbeeld zijn van ons slavernijverleden. Ik vind dat een moeilijke discussie. Voor mij was Zwarte Piet altijd degene die de soms wat onhandige Sinterklaas juist uit de brand hielp. Een hulpvaardige en slimme jongen met veel wereldkennis en sociale vaardigheden. Dat het voor kinderen ook leuk is om Zwarte Piet voor gek te zetten, doet niets af aan heg beeld dat ik van Zwarte Piet heb. Maar als je zelf een getinte huidskleur hebt, en Zwarte Piet ook regelmatig erg stereotiep wordt neergezet, kan ik mij heel goed voorstellen dat het deze mensen pijn doet.

 

Actualiteit betekent meegaan met de tijdgeest

In mijn cartoons over Sinterklaas en Zwarte Piet probeer ik een beetje weg te blijven van deze discussie. Al neem ik het af en toe mee in de cartoons. Wat je wel ziet, is dat Zwarte Piet veranderd is. Meer een Roetveeg Piet. Als je actueel tekent zoals ik, moet je wel meegaan met de tijdgeest en ontkom je er niet aan om het beeld en uiterlijk van Zwarte Piet mee te nemen in de cartoons. En als ik al een échte Zwarte Piet teken, is dat nooit stereotiep. Dat hoop ik althans.

 

Sinterklaas cartoons gebruiken?

Op onderstaande cartoons zit gebruiksrecht en auteursrecht. Dat geldt ook voor alle andere cartoons die je via deze website kunt vinden. Dat betekent dat je ze niet zomaar mag downloaden en gebruiken. Wil je tóch een cartoon ergens voor inzetten? Stuur dan een bericht via mijn Contactpagina. Soms krijg je zonder kosten toestemming. Probeer het!

 

Cartoons over Sinterklaas en Zwarte Piet