Wat kost een animatie?

Wil je een animatie laten maken? Dan is het goed om te weten dat de kosten hiervoor afhangen van een aantal factoren. Hieronder lees je welke factoren dit zijn en op welke manier deze van invloed zijn op de totale prijs van een animatie.

De lengte van een animatie

De kosten van een animatie hangt allereerst af van de lengte van een animatie. Hoe langer een animatie duurt, des te meer illustraties er gemaakt moeten worden en hoe langer aan animator bezig is met het animeren daarvan.

De ideale lengte van een animatie hangt af van het doel van de animatie.

  • Is de animatie bedoeld als teaser om daarmee de aandacht te trekken, dan kun je het beste een animatie laten maken tussen de 10 en 30 seconden.
  • Als de animatie bedoeld is om een dienst of een product uit te leggen, dan is een lengte van 60 tot 90 seconden ideaal. Dit is namelijk de gemiddelde lengte waarop mensen hun geconcentreerd blijven kijken naar een filmpje op internet. Daarna wordt de kans steeds groter dat ze de aandacht verliezen.
  • Wil je een animatie laten maken als onderdeel van een training of een presentatie, dan kan de lengte langer 2 minuten zijn. Het doel van zo’n training of presentatie is vaak dat mensen goed geïnformeerd worden of dat ze het een en ander gaan leren. Een animatie wordt dan vaak gebruikt als inleiding op de bijeenkomst, of legt in hoofdlijnen bepaalde onderwerpen of theorie uit.
  • Animaties kunnen ook goed ingezet worden als onderdeel van de uitleg van een nieuwe werkwijze of een organisatieverandering. Daar is vaak meer uitleg bij nodig en ook dit soort animaties hebben vaak een lengte langer dan 2 minuten.

Het type animatie

Een animatie laten maken kan op verschillende manieren. Het type animatie waarvoor gekozen wordt, bepaalt ook de prijs. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden van verschillende soorten animaties.

  • Whiteboard animatie

Een whitboard animatie is een waarbij de beelden stuk voor stuk worden getekend terwijl je naar de animatie kijkt. In sommige van deze animaties zie je dan ook een hand met een pen of potlood druk bezig aan het werk. Zelf vind ik dat niet echt mooi en leidt het af van het beeld waar het werkelijk om draait. De naam whiteboard animatie geeft ook aan dat alle tekeningen in zwart-wit zijn getekend. Een whiteboard animatie is de meest goedkope versie van alle animaties.

  • Colorboard animatie

Een colorboard animatie is qua techniek hetzelfde als een whiteboard animatie. Ook hier worden beelden terwijl je kijkt opgetekend al dan niet door een hand. Het enige verschil is dat bij een colorboard animatie kleur wordt gebruikt. Dat kunnen één of twee kleuren zijn, maar het kan ook helemaal ingekleurd worden. De kosten van een animatie als deze liggen hoger omdat de tekenaar de beelden moet inkleuren en omdat een animator ook het inkleuren moet animeren.

  • Cut-out animatie

Bij een cut-out animatie knipt een animator onderdelen van een beeld los, waardoor dit onderdeel verschoven kan worden. Dit wordt vaak toegepast om figuurtjes of voorwerpen in beeld te schuiven of uit beeld te laten verdwijnen. Uiteraard kan deze techniek gecombineerd worden met een whiteboard animatie of een colorboard animatie.

  • Cut-out character animatie

Bij een cut-out character animatie zijn de onderdelen die losgeknipt worden weer onderdelen van een groter geheel. Dus bijvoorbeeld een poppetje waarbij de armen losgeknipt worden en heen en weer gaan bewegen. Je kunt hiermee op een eenvoudige manier beweging simuleren: een poppetje dat zwaait, een poppetje dat loopt of een auto met draaiende wielen die van links naar rechts rijdt.

  • Complexe (character) animatie

Als je de bewegingen van een figuurtje of een voorwerp nóg vloeiender wilt maken, zijn er meer beelden nodig om dit voor elkaar te krijgen en moeten soms ook kleinere onderdelen van grotere onderdelen ook bewegen. Neem bijvoorbeeld het laten oppakken van een glas water door een poppetje. Dan moet niet alleen zijn arm bewegen, maar ook apart zijn hand en misschien zelfs zijn vingers om het glas op te pakken en naar zich toe te halen. Zoiets noem je een complexe (character) animatie. Hier zijn vaak dan meer tekeningen van tussenstapjes nodig. In het extreme kun je op deze manier een echte tekenfilm creëren á la Disney, waarbij iedere seconde van de film bestaat uit 24 frames/beelden per seconde.

  • Effect animatie

Een ontploffing waarin iets uit elkaar spat, stromend water uit een kraan, glas dat breekt, sneeuw, regen, vlammen of achtergronden die in verschillende snelheden bewegen om daarmee diepte te suggereren. Het zijn allemaal vormen van effecten die een animatie speels, interessant en echter maken: een effect animatie dus. Vaak worden deze effecten geprogrammeerd op basis van een klein aantal tekeningen. Het is duidelijk dat dit voor een animator ook weer meer werk met zich mee brengt waardoor de kosten van een animatie ook hoger uit komen.

Andere optionele extra’s

In veel animaties is een voice-over te horen. Ook worden regelmatig geluidseffecten gebruikt. En animatie kunnen voorzien worden van een achtergrondmuziekje. Het zijn een aantal voorbeelden van extra opties die een animatie nóg leuker en beter kunnen maken. Het spreekt voor zich dat al deze extra’s een tijdsinvestering vragen die zich vertaalt in de prijs van een animatie. Voor muziek geldt soms ook dat je daar de rechten over betaald om er gebruik van te kunnen maken.

De kosten van een animatie

Dit alles bij elkaar betekent dat een animatie laten maken meer kosten met zich meebrengt dan voor het maken van een enkele illustratie of cartoon. Maar dan héb je ook wat. Het is maar wat je doel is en welke doelgroep je wilt bereiken. Heb je een complex of lang verhaal te vertellen, of is je doelgroep lastig te bereiken (denk aan jongeren, laaggeletterden, en dergelijke) dan is een animatie een uitstekend middel om jouw boodschap op een prettige, toegankelijke en begrijpelijke manier over te brengen.

Om je een idee te geven van wat een animatie in totaliteit kost, staat hieronder een prijzentabel van de kosten van een animatie PER MINUUT. Omdat de prijsopbouw altijd begint met een opstart tarief kun je deze prijzen niet zomaar extrapoleren. Dat wil zeggen dat een animatie die 2x zo lang duurt niet 2x zo duur is, of een animatie die 2x korter duurt, de helft in prijs is. Bij een offerte gebruik ik een tool die op basis van een script kan inschatten wat de lengte van een animatie gaat worden. de definitieve lengte en prijs wordt uiteindelijk bepaald na oplevering en goedkeuring van het moving storyboard (zie de uitleg van hoe ik een animatie maak).